لوگو وبسایت دکتر فرهاد موسی زاده
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

وکیوم بیوپسی چیست و چگونه انجام می شود؟

وکیوم بیوپسی (Vacuum Assisted Biopsy) یا بیوپسی به کمک خلا یکی از روش های نمونه برداری پستان به حساب می آید. با این روش می توان نمونه مربوط به توده موجود در سینه را در زیر میکروسکوپ مشاهده نمود؛ یعنی می توان نوع توده را تشخیص داد

به طور کلی، لمس توده های غیر عادی در بافت پستان یکی از معضلاتی است که در سال های اخیر به وفور دیده شده است. این توده ها می توانند به صورت کیست های ساده و یا تومورهای بدخیم و سرطانی باشند. در هر حال، تنها با لمس اولیه نمی توان درباره نوع توده نظر قطعی داد. از این رو، یک پزشک متخصص ماهر نظیر دکتر فرهاد موسی زاده معمولا سونوگرافی، ماموگرافی و بیوپسی پستان (در صورت نیاز) را تجویز می کند.

انجام این نوع فرایندها به تشخیص دقیق تر و انتخاب مناسب برنامه درمانی کمک خواهد کرد. به یاد داشته باشید که وکیوم بیوپسی پستان تنها در صورت مشکوک بودن توده تجویز می گردد. در این مقاله به معرفی فرایند وکیوم بیوپسی خواهیم پرداخت. همچنین نوع نمونه برداری خواهیم دید که این چه مزایا و معایبی دارد.

آنچه در ادامه درباره وکیوم بیوپسی خواهید خواند:

وکیوم بیوپسی چیست؟

وکیوم بیوپسی نوعی از نمونه برداری از توده های مشکوک سینه است. وکیوم بیوپسی را ممکن است با نام های دیگر نیز بشناسید. بیوپسی ماموتوم (Mammotome Biopsy) و بیوپسی پستان با کمترین تهاجم (MIBB) از جمله این نام ها به حساب می آیند.
این نوع از بیوپسی پستان، به کمک یک سوزن متصل به دستگاه خلا انجام می گیرد. در نهایت، نمونه های گرفته شده از توده های مشکوک در زیر میکروسکوپ تجزیه تحلیل خواهند شد. به این ترتیب، ارزیابی سلول های نمونه های بافتی مشخص می کند که توده ایجاد شده بدخیم است یا خیر.
تفاوت اصلی که بیوپسی با خلا با نمونه برداری معمولی دارد، میزان دقت آن است. در واقع، پزشکی که وکیوم بیوپسی را انجام می دهد از یک دستگاه تصویربرداری سونوگرافی استفاده می کند تا محل دقیق توده را تشخیص دهد. سپس با استفاده از یک آمپول مخصوص که به دستگاه خلا متصل شده است، نمونه را از بافت پستان جدا می سازد.

با این روش تشخیص توده های خوش خیم پستان و توده های بد خیم پستان راحت تر صورت خواهد گرفت.

مراقبت های پیش از وکیوم بیوپسی چیست؟

انجام بیوپسی با خلا تاثیری بر برنامه های روزمره بیماران ندارد. به طوری که افراد تا قبل از انجام این نوع نمونه برداری می توانند غذای خود را خورده و از هر نوشیدنی (بدون الکل) استفاده کنند. اما در صورتی که بیمار از داروهایی استفاده می کند که خون را رقیق می سازد، بهتر است مدتی قبل از انجام نمونه برداری آن ها را قطع نماید. البته درباره جزییات این مساله می توان از پزشک یا تکنسین سوال کرد.

انجام فرایند وکیوم بیوپسی چگونه است؟

شما می توانید پیش از انجام وکیوم بیوپسی، سوالات خود را از پزشکتان بپرسید. فرایند بیوپسی با خلا در حدود یک ساعت طول می کشد.

برای شروع بیوپسی پستان با روش خلا، ابتدا لازم است لباس های بالاتنه خود را در آورید. سپس بر روی تخت مخصوص سونوگرافی (یا ماموگرافی) به پشت دراز می کشید تا پزشک کار خود را آغاز کند. در صورتی که از تصویربرداری ماموگرافی استفاده می شود ممکن است مجبور شوید بر روی یک صندلی یا مبل راحت بنشینید. پس از اینکه بیمار در موقعیت راحتی قرار گرفت، پزشک با دستگاه سونوگرافی یا ماموگرافی محل مربوط به توده را مشخص می کند. دقت کنید که طی این مرحله به هیچ عنوان نباید حرکت یا جابجایی داشته باشید.

برای شروع بیوپسی پستان، پزشک پس از ضدعفونی کردن محل مورد نظر بی حسی موضعی را در محل اعمال می کند. سپس برش کوچکی در محل توده ایجاد کرده و سوزن مخصوص تو خالی را به بافت پستان وارد خواهد کرد. در نهایت، مکش ناشی از دستگاه خلا قسمت هایی از توده را به درون سوزن کشیده و پزشک آن را خارج می کند. رادیولوژیست از طریق سونوگرافی و ماموگرافی در حین عمل به قرار گرفتن صحیح سوزن در محل توده نظارت خواهد داشت.

وکیوم بیوپسی به هیچ عنوان دردناک نیست. با این حال، طبیعی است که بعد از اتمام فرایند کمی احساس ناراحتی در محل عمل داشته باشید. در صورت درد داشتن در حین نمونه برداری حتما به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین، ممکن است دستگاه صداهای عجیب و لرزش داشته باشد که کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد.

در حین نمونه برداری پزشک گیره فلزی کوچک از جنس تیتانیوم را در قسمت تحت بیوپسی نگه می دارد. البته این گیره هیچ گونه آسیبی به بافت های سینه شما نزده و تنها برای راحت تر پیدا کردن محل توده مفید است.

انجام فرایند وکیوم بیوپسی چگونه است

مراقبت های بعد از وکیوم بیوپسی چیست؟

پس از آن که عمل بیوپسی پستان به اتمام رسید، پزشک یا پرستار محل برش خورده را پانسمان می کند. گاهی ممکن است پزشک استفاده از یک پانسمان فشاری را تجویز نماید. در هر صورت هدف از تمامی این ملاحظات، جلوگیری از خونریزی محل نمونه برداری خواهد بود. از طرفی، برای پیشگیری از ایجاد کبودی و تشدید خونریزی لازم است پرستار، پزشک یا حتی خود بیمار محل بیوپسی را محکم فشار دهد. این کار باعث می شود تا خونریزی سریع تر قطع شود.
در زمان های ابتدایی بعد از انجام وکیوم بیوپسی تا حد امکان از انجام فعالیت های اضافی خودداری کنید. بلند کردن اجسام سنگین تا دو روز بعد از انجام بیوپسی با خلا به هیچ عنوان توصیه نمی شود. همچنین، بهتر است از روز بعد از عمل در محل کار خود حاضر شوید.

در صورتی که بعد از انجام وکیوم بیوپسی در سینه خود احساس درد داشتید می توانید برای مصرف مسکن با پزشک خود مشورت نمایید. کبودی های ایجاد شده در محل بیوپسی نیز کاملا طبیعی است و معمولا چند روز بعد از عمل از بین خواهند رفت. تا حد امکان از پوشیدن سوتین های سفت خودداری کنید؛ در روزهای بعد از نمونه برداری استفاده از سوتین های نرم و بدون سیم برای فرد بیمار راحت تر خواهد بود. اگر پزشک برای شما از پانسمان ضد آب استفاده کرده است، می توانید با خیال راحت دوش گرفته و حمام کنید.

عوارض احتمالی ناشی از وکیوم بیوپسی کدام اند؟

وکیوم بیوپسی یا همان نمونه برداری با خلا روشی ایمن محسوب می شود. با این حال، این جراحی کوچک نیز مانند هر نوع عمل دیگری ممکن است عوارضی به همراه داشته باشد. برخی از مهم ترین خطراتی که ممکن است بعد از انجام وکیوم بیوپسی بروز کنند عبارت اند از:

  • خون ریزی در محل نمونه برداری
  • تورم در ناحیه برش خورده
  • ایجاد عفونت در محل زخم که معمولا با قرمز شدن و یا گرم شدن محل نمونه برداری و درد شدید همراه است.

منابع

cancerresearchuk

drhakimian

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *

پیمایش به بالا

بازسازی پستان به طور معمول همزمان با برداشتن پستان یا پس از آن و یا در آینده انجام می‌شود. راه‌‌‌‌‌‌‌های بسیاری برای بازسازی پستان وجود دارد که می تواند شامل کاشت (ایمپلنت)، ترمیم با برداشتن بافت از دیگر قسمت های بدن جهت جراحی بازسازی پستان استفاده کند. نوع بازسازی بستگی به سن، مشخصات بدن و نوع جراحی‌‌‌‌‌‌‌ دارد. بازسازی پستان با تکنیک های جراحی پلاستیک بیشماری قابل انجام است که ایجاد پستان به نسبت طبیعی از نظر شکل ، ظاهر و سایز بدنبال برداشتن پستان منجر می شود.

تصمیم گیری برای انتخاب هر روش درمانی بر اساس نوع سرطان، گزارش آسیب شناسی، سن، وضعیت سلامت عمومی انجام خواهد شد. عوامل زیستی و رفتاری سرطان پستان، بر درمان موثر است. بعضی از تومورها کوچک هستند ولی به سرعت رشد می‌کنند در صورتی که برخی دیگر بزرگ بوده و رشد کندی دارند. کلینیک دکتر فرهاد موسی زاده به منظور انتخاب طرح درمانی مناسب عواملی را در نظر می گیرد که شامل مرحله و درجه تومور، وضعیت تومور از نظر گیرنده های هورمون، سن بیمار و سلامت عمومی، وضعیت یائسگی، ظهور جهش ژنی در سرطان پستان ارثی (BRCA1 یا BRCA2)

پس از انجام جراحی برنامه درمانی شامل ارزیابی کیفیت زندگی، وضعیت روحی، سلامت جنسی، خستگی، لنف‌ ادم و مدیریت وزن، بررسی در مورد شرایط باروری فرد و در صورت لزوم همراه با مشاوره های لازم در مرکز درمانی، بررسی و مباحثه در ارتباط با اثرات جانبی در حین سرطان پستان شامل علائم یائسگی، سلامت استخوان ها و اختلالات هورمونی، تعیین ریسک فاکتور های ابتلا به بیماری های قلبی -عروقی، ارزیابی برای احتمال بروز سرطان پستان دگربار و یا سرطان‌های جدید دیگر، انجام یک معاینه کامل فیزیکی و تاکید به ادامه مصرف داروهای تجویز شده دراز مدت، می باشد.

در کلینیک فوق تخصصی بیماری های پستان دکتر فرهاد موسی زاده، ماموگرافی غیر طبیعی و توده های جدید و یا مشکوک، تشخیص جدید سرطان پستان، ارزیابی خطر ابتلا به سرطان پستان و سابقه خانوادگی سرطان پستان، بیماری های غیر سرطانی پستان از جمله آتیپیک، داکتال یا هیپرپلازی لوبولار و سرطان های لوبولار درجا و دیگر مشکلات پستان مانند تغییرات در پوست پستان، ترشح از نوک پستان، عفونت و درد پستان، بزرگ شدن سینه ها و یا توده جدید در مردان و … ارزیابی و تشخیص داده شده و بر اساس پلن درمانی برنامه ریزی شده درمان می گردد.