عمل لاپاراسکوپی
- اکتبر 21, 2020
- 9:48 ق.ظ
- بدون دیدگاه
عمل لاپاراسکوپی یا درون بین و کاربرد های آن مبحثی که امروز در مورد آن صحبت خواهیم کرد. لاپاراسکوپی عملی است که جز اعمال جراحی کم تهاجمی محسوب می شود و در واقع از نظر تکنیکی به جای اینکه شکم بیمار یا قفسه سینه بیمار باز شود با چند سوراخ کوچک بین نیم تا یک سانتیمتر وسایل جراحی وارد شکم بیمار شده و از آن طریق عمل بیمار انجام می شود.
تاریخچه لاپاراسکوپی در ایران و جهان
اگر بخواهیم به تاریخچه لاپاراسکوپی به صورت مختصر و مفید بپردازیم اولین لاپاراسکوپی روی حیوانات و روی سگ انجام شده که در سال ۱۹۰۲ بوده است و در مورد انسان اولین لاپاراسکوپی که لاپاراسکوپی تشخیصی بوده است در سال ۱۹۵۰ انجام شد در مورد لاپاراسکوپی های درمانی اولین لاپاراسکوپی درمانی آپاندکتومی بود که در سال ۱۹۸۱ در آلمان توسط جراحی به اسم هانس کریستین جاکوبز انجام شد که در این سال ایشان به این روش آپاندکتومی کردند و متاسفانه باعث طرد شدن وی از جامعه جراحی شد حتی ایشان مقاله خود را برای جامعه جراحان آمریکا ارسال کردند و پاسخی که دریافت کردند این بود که این تکنیک و این مقاله شما قابل نشر برای کل کره زمین نیست. در سال 1985 آقای دکتر مد اریک در آلمان جراحی بودند که اولین لاپاراسکوپی کیسه صفرا را انجام دادند یعنی لاپاراسکوپیک کله سیستکتومی که بازهم ترد شدن از جامعه جراحان آلمان را برای ایشان نیز به ارمغان آورد اما جالب است بدانید به خاطر لاپاراسکوپی در سال ۱۹۹۲ بهترین جایزه سال جراحی آلمان به ایشان تعلق گرفت لاپاراسکوپی سیر تکاملی خود را طی کرده و امروز بسیاری از اعمال جراحی با دو هدف تشخیصی و درمانی به وسیله لاپاراسکوپی انجام میشود. حتی بسیاری از عمل های پیچیده مانند تومورهای بزرگ و وسیع روده، فتق یا هرنی های شکمی، تراکسکوپی یا جراحی های ریه و جراحی های زنان توسط لاپاراسکوپی انجام می شود. نکته قابل توجه در مورد لاپاراسکوپی پیشتاز بودن جراحان زنان در استفاده از لاپاراسکوپی است همکاران محترم جراحی زنان و زایمان چه در دنیا و چه در ایران جز گروه های اولیه جراحان بوده اند که به استفاده از دستگاه لاپاراسکوپی در جراحی روی آوردند.
چرا عمل لاپاروسکوپی تشخیصی انجام می شود؟
لاپاروسکوپی عموماً به منظور تشخیص و درمان منشا دردهای ناحیه شکمی استفاده می شود. این روش زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که روش های غیر تهاجمی برای تشخیص و درمان بیماری مؤثر نیستند.
در بسیاری از موارد مشکلات داخلی ناحیه شکمی توسط تصویربرداری سونوگرافی، سی تی اسکن و ام آر آی شناسایی می شوند. لاپاروسکوپی زمانی انجام می شود که نتایج تصویربرداری های مختلف اطلاعات خاصی را ارائه نمی کند. علاوه بر این، لاپاروسکوپی ممکن است برای نمونه برداری آزمایشگاهی بیوپسی از یک ناحیه یا عضو داخلی بدن انجام شود. این عمل جراحی برای تشخیص و درمان مشکلات اندام داخلی زیر مورد استفاده قرار می گیرد:
- آپاندیس
- کبد
- پانکراس
- روده بزرگ و روده کوچک
- معده
- لگن خاصره
- کیسه صفرا
- طحال
پس از مشاهده نواحی و اعضای ذکر شده ، پزشک می تواند مواردی از قبیل وجود تومورها ، تجمع آب در بافت شکم ، نارسایی های کبد و کلیه را تشخیص داده و بلافاصله پس از تشخیص اقداماتی را برای بهبود این عارضه ها انجام دهد.
شیوه عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا
در حال حاضر شایعترین جراحی که در فیلد جراحی عمومی به وسیله لاپاراسکوپی انجام می شود جراحی کیسه صفرا یا کله سیستکتومی است که شیوه عمل در این عمل به صورت مختصر در ادامه توضیح داده خواهد شد:
– در ابتدا بیمار تحت بیهوشی جنرال یا عمومی قرار می گیرد
– با استفاده از سه الی چهار سوراخ نیم الی یک سانتی متری وارد فضای شکمی می شویم
– با گاز co2 فضای شکم را پر کرده و فضای لازم برای دید جراحی و ورود وسایل جراحی ایجاد می شود
– وسایل وارد، کیسه صفرا آزاد و به همراه سنگ های داخل آن به طور کامل خارج می شود
– محل سوراخ ها با نخ بخیه بسته شده و بیمار از حالت بیهوشی خارج می شود
مزایای عمل لاپاراسکوپی چیست؟
در گذشته برای یک عمل کیسه صفرا شکاف های بزرگ بین 10 تا 20 سانتی متری سمت راست شکم و زیر دنده ها ایجاد می شد و مشکلات زیادی را برای بیمار در مقایسه با روش لاپاراسکوپیک ایجاد می کرد عدم وجود این عوارض که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم را می توان از مزایای روش لاپاراسکوپی دانست:
-درد شدید برای بیمار پس از عمل جراحی باز
-میزان خون ریزی بسیار بیشتر حین عمل
– میزان استراحت طولانی تر پس از عمل برای بیمار
– احتمال مشکلات تنفسی و عفونت ریه بیشتر در حالت جراحی باز
-احتمال عفونت زخم و محل عمل بیشتر
– از عوارض مهم دیگر فتق یا هرنی جدار شکم در محل عمل بود
در روش لاپاراسکوپی تمامی این مشکلات به شدت کاهش یافته و برطرف شده است.
از مزایای دیگر لاپاراسکوپی دید بهتر جراحی است در این روش به وسیله لنزهای به کار رفته در دوربین های دستگاه، دید و بزرگنمایی تصویر تا 20 برابر چشم غیر مسلح ممکن می شود
افرادی که بر تکنیک لاپاراسکوپی تسلط ندارند تصور می کنند دید جراحی در این روش کاهش می یابد که دقیقا عکس این مسئله صحت دارد
همچنین در روش لاپاراسکوپی فرد خیلی سریع تر به زندگی روزمره و محل کار خود باز می گردد در تجربه ذکر شده توسط دکتر موسی زاده برخی همکاران جراح که توسط ایشان تحت عمل لاپاراسکوپی کیسه صفرا قرارگرفته بودند روز بعد وارد اتاق عمل شده و اقدام به جراحی بیماران خود کرده بودند.
عوارض عمل لاپاراسکوپی چیست؟
ورود گاز به درون شکم حین لاپاراسکوپی پس از عمل حس کوفتگی خفیفی در ناحیه شکم ایجاد می کند
-جز عوارض نادر در لاپاراسکوپی خطر بروز ترومبوآمبولی یا DVT هست که حین عمل به وسیله پمپ دی وی تی به حداقل می رسد
ریکاوری و بهبود بیمار پس از لاپاروسکوپی
پس از پایان عمل لاپاروسکوپی ، بیمار برای چند ساعت تحت نظر قرار می گیرد و سپس از بیمارستان مرخص می شود. زمان بهبودی و ریکاوری پس از عمل لاپاروسکوپی به عوامل زیر بستگی دارد:
- شرایط عمومی جسمی
- نوع و میزان استفاده از داروهای بیهوشی
- عکس العمل بدن نسبت به جراحی
در روز های پس از عمل لاپاروکسوپی ممکن است بیمار درد متوسطی در ناحیه زخم های ایجاد شده احساس کند. احساس درد و ناراحتی با گذشت زمان ، و مصرف داروهای مسکن کمتر می شود.
پس از عمل لاپاروسکوپی ، احساس درد در ناحیه شانه طبیعی است. این درد در نتیجه گاز دی اکسید کربن تزریق شده به شکم برای ایجاد فضای مناسب درون بدن برای جراحی است. این گاز می تواند سبب ایجاد فشار روی پرده دیافراگم که شبکه های عصبی متصل با شانه ها دارد شود.
پس از گذشت چند هفته از جراحی، بیمار می تواند به زندگی عادی خود باز گردد. البته انجام معاینات دوره ای پس از عمل برای کنترل روند بهبودی بیمار توصیه می شود. اقدامات زیر می تواند به تسریع روند بهبودی پس از جراحی لاپاروکسوپی کمک کند:
- انجام فعالیت فیزیکی سبک به منظور کاهش ریسک تشکیل لخته خون
- خواب و استراحت کافی
- استفاده از شربت های سینه برای کاهش درد و تورم گلو
- پوشیدن لباس های آزاد و راحت
سخن پایانی
در پایان باید یادآور بشویم که در یک الی دو درصد موارد ممکن است جراح مجبور شود در حین عمل تکنیک لاپاراسکوپی را به تکنیک جراحی عمل باز تغییر دهد که بسیار نادر است و تکنیک لاپاراسکوپی در صورت تبحر جراح میتواند تکنیکی عالی برای موفقیت جراحی و بهبود وضعیت بیمار پس از جراحی باشد
برای مشاوره با دکتر فرهاد موسی زاده کافیست از طریق صفحه نوبت دهی ما اقدام نمایید. دکتر فرهاد موسی زاده فوق تخصص سرطان سینه در تهران است و شما میتوانید از مشاوره حضوری با ایشان بهره مند شوید.
متخصص و جراح پستان