تشخیص سرطان پستان با توجه به زمان تشخیص سرطان، استیج بیماری و شرایط بیمار متفاوت است و می تواند از یک خودآزمایی پستان توسط خود بیمار تا بیوپسی های تشخیصی به روش جراحی را شامل شود در این مقاله به تمامی روش های تشخیص سرطان پستان از زبان دکتر موسی زاده جراح و متخصص پستان خواهیم پرداخت:
روش ها و ابزار تشخیص زودرس سرطان
اگر سرطان پستان قبل از اینکه قابل لمس باشد تشخیص داده شود تقریبا 100% قابل درمان است، هرچند اعداد دقیقی قابل بیان نیست و روند هر بیمار با بیمار دیگر کاملا متفاوت و تحت تاثیر عوامل بسیاری است اما به صورت نسبی آمارها نشان می دهند اگر سرطان سینه وقتی که فقط سینه ها درگیر است تشخیص داده شود، احتمال زنده ماندن در 5 سال آینده که یک معیار در برآورد قابل درمان بودن و میزان وخامت بیماری است (survival)، 98% است. اگر سرطان، علاوه بر پستان، غدد لنفاوی را هم درگیر کرده باشد، احتمال زنده ماندن در 5 سال آینده به 84% می رسد. در صورتیکه سرطان سینه، سایر اندام های بدن را آلوده کند (سرطان پستان متاستاتیک)، شانس زنده ماندن در 5 سال آینده، بازهم کاهش می یابد. بنابراین همانطور که گفتیم هرچه سرطان سینه زودتر تشخیص داده شود و درمان سریعتر شروع شود، شانس بهبود بالاتر می رود.
در تشخیص سرطان سینه ابزارو روش های گوناگونی وجود دارند که به ما بسیار کمک می کنند و در قضاوت بالینی صحیح بسیار موثر می باشند. در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
معاینه فیزیکی پستان در تشخیص سرطان
معمولا قبل از هرچیز، برای تشخیص هرگونه توده و اطمینان از سلامت پستان های بیمار، معاینه ی فیزیکی انجام می شود. در این مرحله، هر دو پستان بطور جداگانه بررسی می شوند. سپس ناحیه ی زیر بغل و استخوان ترقوه مورد بررسی قرار می گیرد.
احتمال دارد لازم شود، ظاهر سینه هم از نظر وجود هرگونه برآمدگی یا جوش بررسی شود و با فشار نوک سینه، وضعیت آن، از نظر خروج مایعات غیر طبیعی مورد بررسی قرار گیرند. در نهایت در صورت مشاهده ی هرگونه توده ی مشکوک، توصیه می شود فرد آزمایش های بیشتری انجام دهد.
خودآزمایی سینه ها در منزل
یکی از روش های ابتدایی برای تشخیص سرطان سینه، خودآزمایی سینه است که به کمک آن می توان در منزل و پیش از مراجعه به پزشک متخصص، از مشکلات احتمالی و توده های سینه مطلع شد و به موقع به متخصص و جراح پستان مراجعه کرد.
در خودآزمایی سینه می توانید برآمدگی ها یا تغییرات دیگر بافت و پوست سینه را کشف کرده و همین طور چک کنید که آیا ترشح از نوک سینه وجود دارد یا خیر
در صورتی که حین معاینه متوجه توده ای در سینه های خود گشتید، وحشت نکرده و تنها به پزشک و متخصص جراحی پستان مراجعه نمایید. به هیچ عنوان نمی توان با اطمینان گفت که توده کشف شده به طور حتم سرطانی است، در بسیاری از موارد می تواند یک کیست یا توده کاملا خوش خیم باشد. بنابر این مضطرب نشده، اما حتما به پزشک مراجعه داشته باشید. از یاد نبرید که در صورت کشف به موقع توده های بدخیم و سرطانی و شروع به معالجه به موقع، امکان بهبودی کامل با توجه به شیوه های جدید درمانی و مهارت پزشک، بسیار محتمل خواهد بود.
برای درمان سرطان بدخیم سینه کشف زودتر آن میتواند روند درمان را کوتاهتر و آسانتر نماید.
مقاله جامع: خودآزمایی پستان چیست؟
غربالگری در سرطان سینه و تشخیص زودهنگام
چیزی که مزیت تصویربرداری به موقع و باکیفیت از پستان جهت کشف توده ها را بیشتر نشان می دهد، تشخیص زودهنگام توده و تومور پیش از زمان لمس شدن آن توسط خود شخص است. به واقع زمانی که توده به حدی بزرگ می شود که با دست قابل لمس و تشخیص خواهد بود، احتمالا زمان طلایی زیادی را از دست داده ایم، اما با روش های نوین تصویربرداری و غربالگری پستان می توان حتی 2 سال پیش از زمان لمس شدن توده به وسیله دست، به وجود آن در پستان پی برده و درمان های به مراتب اثربخش تری را به انجام رساند. به این شکل امکان حفظ پستان بیمار وجود داشته و روند بهبود و ادامه زندگی به شکلی امیدوارانه تر پیش می رود.
مقاله جامع: غربالگری در سرطان سینه
نقش ماموگرافی در تشخیص
ماموگرافی یکی از ابزارهای بسیار مفید و موثر است که می تواند ضایعات پستان را دو سال قبل از اینکه قابل لمس باشند و قبل از رشد آن ها نشان دهد. این مسئله بسیار ارزشمند است و باعث تشخیص بیماری در مراحل کاملا ابتدایی می شود.
توصیه می شود همه ی خانم های بالای 40 سال، برای معاینهی پستان ها و تشخیص تومورهای احتمالی سینه، سالی یک مرتبه برای ماموگرافی مراجعه کنند و هرگونه تغییری را فورا به پزشک اطلاع دهند.
لازم به ذکر است، ماموگرافی وجود سرطان را بطور قطعی مشخص نمی کند، به عبارتی چنانچه نتایج مشکوکی مشاهده شود، بافت مشکوک برای نمونه برداری (بیوپسی) برای آزمایشگاه ارسال می شود.
سونوگرافی پستان
معمولا بعد از مشاهده ی ناحیه ی مشکوک در ماموگرافی، سونوگرافی سینه تجویز می شود. سونوگرافی پستان، با استفاده از امواج صوتی، یک تصویر کامپیوتری را از داخل پستان ارائه می دهد. این نوع سونوگرافی می تواند تغییرات خاص سینه ها، مثلا کیست های پر از مایع داخل پستان (که تشخیص آنها در ماموگرافی دشوار است) را نشان دهد.
سونوگرافی پستان می تواند به تایید تشخیص پزشک کمک کند. این روش برای کمک به تشخیص افتراقی ضایعات کیستیک و حاوی مایع، از ضایعات توپر و متراکم هم بسیار موثر است. همچنین همکاران محترم رادیولوژیست به وسیله سونوگرافی به تشخیص ضایعات کوچک و غیر قابل لمس کمک می کنند.
مقاله جامع: تشخیص سرطان سینه با سونوگرافی
ام آر آی (MRI) برای تشخیص سرطان سینه
MRI پستان (تصویر سازی تشدید مغناطیسی) با استفاده از امواج مغناطیسی و آهنرباهای قوی، تصویر دقیق از داخل پستان ارائه می دهد.
بعضی از خانمهایی که به سرطان سینه مبتلا شدهاند، نیاز به MRI دارند. معمولا از این روش برای اندازه گیری وسعت سرطان، بررسی سایر تومورهای پستان و اطمینان از سلامت سینهی مقابل استفاده می شود.
لازم به ذکر است بسیاری از خانم هایی که در معرض ابتلا به سرطان سینه هستند می بایست MRI و ماموگرافی سالانه انجام دهند. انجام سالانه ی MRI به تنهایی کافی نیست، چراکه بعضی سرطان ها فقط توسط ماموگرافی تشخیص داده می شوند. در عین حال، ماموگرافی هم به تنهایی قادر به تشخیص بعضی از انواع سرطان های سینه نمی باشد.
MRI انتخاب اول نیست اما در برخی موارد بسیار کاربرد دارد مانند مواردی که ضایعات در چند نقطه مختلف در پستان پخش شده باشند که به آن ها مولتی فوکال یا چند کانونی گفته می شود همچنین در ضایعات بسیار کوچک نیز کاربرد دارد.
در نظر داشته باشید که نتایج تمامی این ابزارها در کنار معاینات بالینی و قضاوت بالینی توسط بهترین جراح سینه که در دسترس شماست ارزشمند هستند و هیچ گاه نباید به گزارش همراه ماموگرافی یا MRI اکتفا کرد.
بیوپسی یا نمونه برداری
بیوپسی به برداشتن قسمتی از بافت و ارسال آن به آزمایشگاه جهت بررسیهای مولکولی و بافتی گفته میشود. بافتی که برای بررسی ارسال میشود میتواند از قسمتهای سطحی و بیرونی بدن و یا از اجزای داخلی بدن باشد. بهطورکلی در طب هر بافتی که از بدن جدا میشود حتی درصورتیکه ظاهر مشکوک و غیرطبیعی نداشته باشد باید برای بررسیهای لازم بهعنوان نمونه بیوپسی به آزمایشگاه ارسال شود. در بسیاری از موارد توده خارجشده از بدن بهطور واضح خوشخیم میباشد اما به دلیل همین قانون پزشکی جراح نمونه را برای بررسی ارسال میکند این مسئله نباید در بیمار ایجاد نگرانی و اضطراب نماید. متخصصین پاتولوژی با استفاده از رنگآمیزیهای مختلف ماهیت و جنس بافت را بررسی و نتیجه را تحت عنوان پاسخ بیوپسی ارائه میدهند.
مقاله جامع: بیوپسی یا نمونه برداری پستان چیست
بهترین روش تشخیص سرطان پستان
بهترین روش تشخیص سرطان پستان این است که از سن 20 سالگی به صورت سالانه به یک متخصص پستان مراجعه نمایید و چکاپ های سالانه انجام دهید. برای درک ارزش این کار جالب است بدانید در اروپا که غربالگری و چکاپ سالانه رایج است کمتر از 5 درصد سرطان ها در استیج ها بالا و حاد تشخیص داده می شوند اما در ایران این عدد بالای 35 درصد است!
جهت چکاپ های دوره ای و معاینات پستان می توانید به مطب دکتر موسی زاده جراح و متخصص پستان مراجعه نمایید
جهت رزو نوبت به صفحه تماس با ما مراجعه نمایید
با مراجعه به منوی بالای سایت قسمت جراحی های پستان می توانید به مقالات جامعی در زمینه انواع سرطان سینه و درمان سرطان سینه دسترسی داشته باشید
آپدیت تشخیص سرطان سینه
سرطان سینه گونهای از سرطان است که در سلولهای پستان ایجاد میگردد. تشخیص سرطان سینه در مراحل ابتدایی آن میتواند به درمان قطعی بیماری کمک نماید. به همین دلیل لازم است ابتدا به علائم اولیه و تغییرات بافت سینه خود دقت کنید. سپس به دنبال پزشک متخصصی باشید تا بتواند معاینات تخصصی لازم را انجام دهد.
تشخیص سرطان سینه معمولا به کمک بررسی علائم اولیه آن انجام میگیرد. اصلیترین گام برای تشخیص سرطان سینه در اسرع وقت، انجام غربالگری سرطان سینه است. به این معنی که در بازههای زمانی مشخص (مثلا شش ماه یا یک سال)، برای انجام معاینههای تشخیصی به پزشک متخصص مراجعه نمایید. انواع سرطان سینه معمولا با ایجاد علائم زیر همراه خواهند بود:
- احساس وجود توده یا تومور در داخل بافت سینه
- تغییر در شکل، اندازه یا ظاهر سینه
- ایجاد تغییر در پوست سینه مانند فرورفتگیهای غیر عادی و جدید
- برگشت نوک پستان به سمت داخل
- پوسته پوسته شدن ناحیه آرئول (ناحیه قهوهای رنگ حول نوک سینه)
- پوسته پوسته شدن پوست سینه
- قرمز شدن پوست در ناحیه پستان
- پرتقالی شدن ظاهر پوست پستان
سرطان سینه عمدتا به دلایل ژنتیکی بروز میکند. با این حال، وجود برخی فاکتورها در افراد، خطر ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد. افزایش سن، جنسیت، چاقی بیش از حد، حاملگی در سنین پایین، عدم حاملگی در طول دوران زندگی، داشتن بلوغ زودرس و نوشیدن الکل، از عوامل اصلی ابتلا به سرطان سینه به حساب میآیند.
با توجه به اینکه عمده موارد ابتلا به سرطان سینه ژنتیکی هستند، بنابراین ابتلا به آن تقریبا اجتناب ناپذیر است. اما تشخیص سرطان سینه در مراحل اولیه این بیماری، به درمان قطعی آن کمک خواهد کرد.
در واقع اگر بیماری سرطان پستان در گامهای اولیه تشخیص داده شود، پزشک متخصص با برنامهریزی درمانی مناسب میتواند آن را به طور کامل درمان نماید. برای تشخیص سرطان سینه به صورت زودهنگام، انجام غربالگری سرطان سینه در دورههای منظم الزامی خواهد بود.
تشخیص انواع سرطان سینه
سرطان سینه انواع متعددی دارد. هر یک از این سرطانها میتوانند با گرید 1 تا 3 تشخیص داده شوند. گرید 1 کم خطر و گرید 3 پرخطرترین و پیشرفتهترین نوع سرطان است. با این حال، داشتن یک برنامه تخصصی برای درمان میتواند درمان قطعی بیمار را امکانپذیر نماید. در ادامه به تشخیص انواع سرطان سینه اشاره خواهیم کرد.
تشخیص آنژیو سارکوم
یکی از انواع نادر سرطان پستان بیماری آنژیو سارکوم است. این نوع سرطان سینه در پوشش رگهای خونی و رگهای لنفاوی ایجاد میگردد. ممکن است ابتلا به سرطان سینه آنژیوسارکوم به دلیل انجام پرتو درمانی در گذشته باشد. برای تشخیص سرطان سینه از نوع آنژیوسارکوم تصویربرداریهای تخصصی لازم است.
درمان آنژیو سارکوم به محل بروز سرطان بستگی خواهد داشت. با این حال، درمانهایی شامل جراحی، پرتو درمانی و شیمی درمانی برای رفع این نوع سرطان سینه لازم خواهد بود.
تشخیص کارسینوم مجرای درجا
تشکیل توده سرطانی و رشد سلولهای غیرطبیعی در داخل مجرای شیری در پستان، باعث ابتلا به کارسینوم مجرای درجا خواهد شد. به طور کلی، سرطان سینه از نوع کارسینوم مجرای درجا به عنوان اولین شکل سرطان سینه به حساب میآید. این نوع سرطان غیر تهاجمی است و خطر متاستاز آن کمتر از انواع دیگر خواهد بود.
معمولا با انجام ماموگرافی به عنوان بخشی از غربالگری سرطان سینه، تشخیص سرطان سینه از نوع کارسینوم مجرای درجا امکانپذیر خواهد بود. جراحی لامپکتومی یا ماستکتومی همراه با پرتودرمانی به درمان کارسینوم مجاری درجا کمک خواهد کرد.
تشخیص سرطان سینه التهابی
یکی از گونههای نادر در سرطان سینه، سرطان سینه التهابی نام دارد. این نوع سرطان به سرعت ایجاد شده و آسیبهایی را به بافت سینه وارد میکند. قرمزی، تورم شدید و حساسیت بیش از حد سینه، از علائم ابتلا به سرطان سینه التهابی به شمار میروند.
سرطان سینه التهابی معمولا در شرایطی بروز میکند که سلولهای سرطانی، عروق لنفاوی پوست سینه را مسدود نمایند. این نوع سرطان میتواند به بافتها یا غدد لنفاوی مجاور گسترش پیدا کند. برای تشخیص سرطان سینه التهابی مراجعه به یک پزشک مجرب الزامی است. زیرا گاهی این نوع سرطان با عفونت سینه اشتباه گرفته میشود.
تشخیص کارسینوم لوبولار
لوبولها غدههای تولیدکننده شیر در پستان هستند. در صورتی که سرطان سینه از این غدد آغاز شود، آن را کارسینوم لوبولار مهاجم مینامند. تهاجمی بودن سرطان سینه کارسینوم لوبولار به این معناست که سلولهای سرطانی ایجاد شده میتوانند به نواحی دیگر بدن منتقل شوند. در واقع، در افرادی که به کارسینوم لوبولار مهاجم مبتلا میشوند، پتانسیل گسترش سلولهای سرطانی به غدد لنفاوی و سایر نواحی بدن وجود دارد. از بین مبتلایان به سرطان سینه، آمار کمی به این نوع سرطان مربوط میشود. سونوگرافی و ماموگرافی لازمه تشخیص سرطان سینه از این نوع است.
تشخیص بیماری LCIS
ابتلا به بیماری سینه از نوع LCIS از رشد سلولهای غیرطبیعی در غدد شیری یا همان لوبولها ایجاد میگردد. لازم است بدانید که LCIS را نمیتوان نوعی سرطان سینه دانست. با این حال، افرادی که به این بیماری مبتلا میشوند، بیش از دیگران در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.
معمولا تشخیص بیماری LCIS از طریق ماموگرافی امکانپذیر نیست. به همین دلیل، برای بررسی وجود این بیماری به روشهای تشخیصی دیگر مانند بیوپسی پستان نیاز است.
برای افرادی که به بیماری LCIS مبتلا هستند، امکان ابتلا به سرطان سینه تهاجمی در هر دو پستان نیز وجود دارد. انجام غربالگری سرطان سینه در دورههای منظم، برای افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، الزامی خواهد بود. زیرا تشخیص سرطان سینه از نوع تهاجمی میتواند مانع از گسترش سریع آن گردد.
تشخیص سرطان سینه مردانه
سرطان سینه در مردان به ندرت اتفاق میافتد. با این حال، نمیتوان احتمال ابتلا به آن را صفر در نظر گرفت. ابتلا به سرطان سینه مردانه عمدتا در افراد سالمند دیده میشود. با این حال، تشخیص سرطان سینه مردانه در هر فردی با هر سنی دور از انتظار نیست.
تشخیص سرطان سینه مردانه در گامهای اولیه آن، شانس درمان بیماری را افزایش میدهد. معمولا برای درمان این نوع بیماری، انجام جراحی و برداشتن بافت پستان لازم است. درمانهای مکمل دیگر مانند پرتو درمانی و شیمی درمانی نیز به تثبیت نتیجه درمان کمک خواهد کرد.
تشخیص بیماری پاژه سینه
بیماری پاژه سینه گونه نادری از انواع سرطان پستان به حساب میآید. بیماری پاژه سینه از نوک سینه آغاز شده و تا ناحیه قهوهای رنگ حول آن گسترش مییابد.
عمده افرادی که بیماری پاژه سینه مبتلا میشوند، در سنین بالای ۵۰ سالگی هستند. همچنین، معمولا در افراد مبتلا به بیماری پاژه سینه لازم است اقدامات مربوط به تشخیص سرطان سینه LCIS نیز انجام گیرد. زیرا بسیاری از بیماران مبتلا به بیماری پاژه سینه به یکی از انواع سرطانهای تهاجمی پستان نیز مبتلا میشوند. تنها در بعضی موارد نادر، بیماری پاژه سینه فقط به نوک پستان محدود خواهد شد.
تشخیص سرطان سینه عود کننده
سرطان سینه عودکننده به گونهای از سرطان سینه اطلاق میشود که بعد از درمان اولیه مجددا بروز میکند. در واقع، گاهی ممکن است در هنگام درمان اولیه سرطان سینه، تعداد محدودی از سلولهای سرطانی در محل باقی مانده باشد. این سلولها به تکثیر خود ادامه داده و سرطان سینه را به سرطان سینه عودکننده تبدیل خواهند کرد.
سرطان سینه عودکننده ماهها یا حتی سالها پس از درمان اولیه رخ میدهد. تومور مربوط به سرطان سینه عودکننده میتواند در محل اصلی بیماری یا در نقاط دیگر بدن ظاهر گردد. تشخیص سرطان سینه عودکننده معمولا دشوارتر از تشخیص اولیه آن است. با این حال، در صورت تشخیص به موقع آن، درمان قطعی بیماری امکانپذیر خواهد بود.
برای تشخیص سرطان سینه به چه دکتری مراجعه کنیم؟
حال که با انواع سرطان سینه آشنا شدیم ممکن است این سوال پیش آید که برای تشخیص سرطان سینه چه باید کرد. در واقع، افراد به دنبال آن هستند تا بدانند برای تشخیص سرطان سینه به چه دکتری مراجعه کنند.
بسیاری از افراد با لمس توده یا غده در بافت سینه خود دچار نگرانی میشوند. این گونه افراد برای تشخیص باید به یک متخصص پستان مراجعه کنند تا معاینات اولیه انجام گیرد. در صورت تشخیص توده در بافت سینه و صلاح دید متخصص پستان معالج، فرد به یکی از افراد زیر ارجاع داده خواهد شد:
- آنکولوژیست
- جراح پستان
- رادیولوژیست
- آنکولوژیست پرتوشناسی
- پرتو درمانگر
انجام روشهای تصویربرداری تشخیصی مختلف، مانند سونوگرافی و ماموگرافی، به تشخیص سرطان سینه کمک خواهد کرد. البته گاهی لازم است فرد برای انجام بیوپسی پستان آماده شود.
از نظر دکتر فرهاد موسی زاده تشخیص به موقع سرطان سینه درمان آن را راحتتر خواهد کرد. هر چه گرید سرطان سینه بالاتر باشد، درمان آن به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
جمع بندی نهایی
تشخیص سرطان سینه در گامهای اولیه، به درمان قطعی آن کمک خواهد کرد. انجام غربالگری سرطان سینه نیز به تشخیص زودهنگام آن کمک میکند. برای انجام غربالگری سرطان سینه لازم است به پزشک متخصص معتبر و مجرب مراجعه کنید. زیرا هر چه تجربه پزشک در زمینه تشخیص سرطان سینه و درمان آن بیشتر باشد، امکان تشخیص دقیقتر بیماری فراهم میشود.
برای انجام غربالگری سرطان سینه یا تشخیص این بیماری میتوانید به دکتر فرهاد موسی زاده جراح و متخصص پستان مراجعه کنید. اطلاعات تماس برای دریافت نوبت یا دریافت مشاوره از پزشک در قسمت ارتباط با ما در همین وبسایت درج شده است.