بیماری های تیروئید گروهی از اختلالات هستند که بر غده تیروئید تأثیر می گذارد. تیروئید یک غده کوچک و پروانه ای در جلوی گردن شما است که هورمون های تیروئید تولید می کند. هورمونهای تیروئید چگونگی استفاده بدن از انرژی را کنترل می کنند، بنابراین بر نحوه عملکرد تقریباً هر عضوی در بدن شما تأثیر می گذارد.
آنچه در ادامه درباره تیروئید در بارداری خواهید خواند:
هایپرتیروئیدیسم در دوران بارداری
گاهی اوقات تیروئید بیش از حد یا کمتر از حد نرمال این هورمون ها را تولید می کند. به مقدار زیاد هورمون تیروئید پرکاری تیروئید گفته می شود و می تواند باعث تسریع بسیاری از عملکردهای بدن شما شود. به پرکاری تیروئید هایپرتیروئیدیسم نیز گفته می شود.
به طور کلی ، شایع ترین علت پرکاری تیروئید در زنان در سنین باروری بیماری گریوز است که در 0.2٪ بیماران باردار مشاهده می شود. علاوه بر سایر دلایل معمول پرکاری تیروئید، مقادیر بسیار بالای hCG که در اشکال شدید ویار صبحگاهی دیده می شود، ممکن است باعث پرکاری تیروئید گذرا در اوایل بارداری شود. تشخیص صحیح این موضوع بر اساس معاینه فیزیکی و آزمایش خون صورت می گیرد.
تاثیر پرکاری تیروئید بر مادر و جنین
پرکاری تیروئید درمان نشده در دوران بارداری می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- سقط جنین
- تولد زودرس
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- پره اکلامپسی یا افزایش خطرناک فشار خون در اواخر بارداری
- طوفان تیروئید یا وخیم تر شدن شدید علائم بیماری تیروئید
- نارسایی احتقانی قلب
هیپوتیروئیدیسم در دوران بارداری
اگر هورمون های تیروئید کمتر از میزان نیاز تولید شوند، فرد دچار کم کاری تیروئید می شود که می تواند باعث کند شدن بسیاری از عملکردهای بدن شود. به کم کاری تیروئید هیپوتیروئیدیسم نیز گفته می شود.
به طور کلی، شایع ترین علت کم کاری تیروئید، اختلال خود ایمنی است که به عنوان تیروئیدیت هاشیموتو شناخته می شود. کم کاری تیروئید می تواند در دوران بارداری به دلیل عدم درمان کامل هیپوتیروئیدیسم پیش از بارداری یا درمان بیش از حد هیپرتیروئید با داروهای ضد تیروئید هم رخ دهد. تقریباً 2.5٪ از زنان TSH بیشتر از 6 mIU/L و 0.4٪ نیز دارای TSH بیشتر از 10 mIU/L در طول بارداری خواهند بود.
تاثیر کم کاری تیروئید بر مادر و جنین
کم کاری تیروئید درمان نشده در دوران بارداری می تواند منجر به مشکلات زیر شود:
- پره اکلامپسی یا افزایش خطرناک فشار خون در اواخر بارداری
- کم خونی
- سقط جنین
- وزن کم نوزاد هنگام تولد
- مرده زایی
- نارسایی احتقانی قلب
البته باید بدانید که این مشکلات اغلب در افرادی که دچار کم کاری تیروئید شدید هستند اتفاق می افتد.
پزشک معمولاً تیروئید شما را قبل یا در دوران حاملگی آزمایش نمی کنند، مگر اینکه در معرض خطر ابتلا به بیماری تیروئید باشید یا علائم یا نشانه های آن را داشته باشید. اگر علائم یا نشانه هایی از بیماری تیروئید دارید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
بیماری های تیروئید در دوران بارداری چگونه تشخیص داده می شوند؟
پزشک برای بررسی شرایط تیروئید، دستور انجام معاینه فیزیکی و آزمایش خون می دهد. آزمایش خون میزان هورمون های تیروئید و هورمون تحریک کننده تیروئید(TSH) را در بدن اندازه گیری می کند. TSH هورمونی است که به غده تیروئید شما فرمان اصلاح هورمون های تیروئید را می دهد.
جمع بندی
غده تیروئید هورمونی ترشح می کند که به بدن شما کمک می کند تا به شکل نرمال کار کند. اگر این هورمون ها بسیار کم یا زیاد تولید شوند، ممکن است در دوران بارداری با مشکل روبرو شوید.
بیماری های تیروئید درمان نشده در دوران بارداری با مشکلات جدی از جمله زایمان زودرس، سقط جنین و تولد نوزاد مرده مرتبط است.
اگر وضعیت تیروئید شما در دوران بارداری هم درمان شود، می توانید یک بارداری سالم و یک کودک سالم داشته باشید.
حتما از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف داروی تیروئید در دوران بارداری و شیردهی بی خطر است یا نه چون ممکن است نیاز باشد نوع دارو یا دوز آن تغییر کند.
دکتر فرهاد موسی زاده یکی از جراحان عمومی مطرح ایران هستند که به طور تخصصی در زمینه جراحی پستان فعالیت میکنند. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به بخش درباره ما مراجعه کنید.
منابع
این مطلب چقدر برای شما مفید بود؟
برای امتیاز دادن به پست روی ستاره کلیک کنید!
میانگین امتیاز ها 0 / 5. تعداد امتیازات: 0
هیج امتیازی ثبت نشده!اولین کسی باشید که این پست را ارزیابی می کنید