لوگو وبسایت دکتر فرهاد موسی زاده
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

متاستاز سرطان پستان و عوامل ریسک آن

متاستاز سرطان پستان

متاستاز سرطان پستان به شرایطی گفته می شود که سلول های سرطانی به اندامی دیگر به جز پستان سرایت کرده و تنها در بافت پستان، متمرکز نیستند. به طور غالب متاستاز، پس از مدتی از بروز نخستین بافت سرطانی در پستان آغاز شده و شناخت و تشخیص به موقع آن، می توان در درمان بیماری به شدت تاثیرگذار باشد. به واقع یکی از مشکلات بزرگ این است که متاستاز سرطان پستان با تاخیر شناسایی شده و این باعث می شود تا درمان های شکل گرفته روی تومور سینه، با تهاجم به بخشی دیگر، خنثی شوند.

درمان سرطان پستان ارتباط مستقیمی با شدت سرطان دارد و با تشخیص درست می‌توان روند درمان بیماری را راحت تر طی کرد.

در این مطلب می خوانیم:

متاستاز سرطان پستان

گاهی اوقات پس از درمان اولیه سرطان پستان و حتی برداشتن کامل تومور سرطانی یا خارج کردن و تخلیه پستان، شاهد عود دوباره سرطان هستیم. این عود دوباره می تواند در همان بافت سینه بوده یا در اندام دیگری از بدن دیده شود. در صورتی که عود مجدد توده سرطانی پستان در ناحیه دیگری از بدن باشد، به آن متاستاز سرطان پستان گفته می شود.

عود سرطان سینه، در نواحی دیگر بدن، به وسیله جریان خون، انجام شده و می تواند در ریه، کبد، مغز و استخوان اتفاق بیفتد.

به طور معمول پس از جراحی سینه یا شیمی درمانی برای درمان سرطان پستان، از دوره های پرتودرمانی جهت جلوگیری از عود مجدد آن استفاده می شود، اما متاسفانه همیشه این اقدام کارآمد نیست و شاهد بازگشت سلول های سرطانی و تشدید مجدد آن ها هستیم.

متاستاز ممکن است چند ماه بعد و حتی چند سال بعد اتفاق بیفتد و از این روی لازم است که بیمار پیوسته پس از درمان اولیه، در معاینات تجویز شده دوره ای پزشک، شرکت داشته باشد.

نکته: لازم به ذکر است که تشخیص به موقع سرطان سینه، کلید طلایی جلوگیری از نشر مجدد و متاستاز آن است. به واقع زمانی که به موقع نسبت به تشخیص این بیماری اقدام شده و درمان های لازم بدون فوت وقت صورت بگیرد، کمترین وقت را به سلول های سرطانی داده ایم که به دیگر بافت های بدن انتقال پیدا کنند.

عوامل موثر در ایجاد سرطان پستان (سینه)

عوامل-موثر-در-ایجاد-سرطان-پستان

از اصلی ترین مواردی که می تواند خطر ابتلا به سرطان سینه را در افراد افزایش دهد می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • مونث بودن
  • سن
  • ژنتیک
  • سابقه فامیلی ابتلا به سرطان سینه
  • مصرف هورمون ها
  • استفاده بیش از حد داروهای ضدبارداری
  • اضافه وزن یا بالا بودن توده بدنی
  • مصرف سیگار و الکل
  • ورزش نکردن و نداشتن تحرک لازم

پیشگیری از سرطان پستان بسیار ساده تر از درمان آن است پس پیشنهاد می‌کنیم که نسبت به سلامتی کلی بدن خود دقت ویژه‌ای داشته باشید.

در ادامه به بررسی هر یک از این عوامل می پردازیم:

مونث بودن جنس فرد :

یکی از مهم ترین عواملی که احتمال ابتلا به سرطان سینه را تا حد زیادی در افراد افزایش می دهد، جنسیت است. البته باید گفت که مردان زیادی هم هستند‌ که به این بیماری دچار می شوند اما آمار برگرفته شده از تحقیقات علمی نشان می دهد، سرطان سینه در بین خانم ها چیزی حدود ۱۰۰ برابر بیشتر از مردان است.

سن:

دقت کنید سن نقش به سزایی در ایجاد این بیماری دارد، هرچه سن فرد بیشتر باشد احتمال درگیر شدن او با سرطان سینه هم بالاتر می رود.

لازم است بدانید خانم هایی که سن آغاز پریودشان کم تر از ۱۲ سالگی است، امکان ابتلا شدن به سرطان سینه در آنها بیشتر می باشد. همچنین خانم هایی که سن آغاز یائسگیشان از ۵۵ سال بیشتر باشد، احتمال بیشتری برای درگیر شدن با این بیماری دارند.

به علاوه  می دانید که در دوران حاملگی، رشد سلول های غدد شیری و مجاری سرعت بسیار بالایی دارد. به همین سبب اگر سن اولین زایمان خانم ها از ۳۵ سال بالاتر باشد، این رشد دیرتر انجام  می شود،  در نهایت این دسته از افراد بیشتر از کسانی که در سنین کمتر باردار شده اند، در معرض خطر ابتلا به سرطان پستان قرار دارند.

علاوه بر این، نتایج آمارها حاکی از آن است که خطر ابتلا به سرطان سینه در خانم هایی که زایمان بیشتری انجام می دهند، نسبت به خانم هایی که تعداد زایمانشان کمتر است، بیشتر می باشد.

ژنتیک:

ژنتیک از جمله عوامل مهمی است که نقش زیادی در ایجاد سرطان پستان دارد. همچنین وجود ژن های جهش یافته ای همچون BRCA1 و  BRCA2می تواند تا حد زیادی شما را در معرض متاستاز سرطان پستان و تخمدان قرار دهد.

سابقه فامیلی مبتلا شدن به سرطان سینه :

مطالعات نشان می دهد که عوامل ایجاد حدود ۱۰ درصد از سرطان های سینه سابقه فامیلی است.

همچنین ۱۳ تا ۱۶ درصد از خانم هایی که  دچار این بیماری می شوند معمولا یکی از نزدیک ترین اعضای خانواده شان به  این بیماری مبتلا بوده است. به همین علت سابقه فامیلی به عنوان یکی از عوامل ریسک متاستاز سرطان پستان شناخته می شود.

مصرف هورمون ها:

از جمله هورمون هایی که در عملکردهای بدن و رشد جنسی  تاثیر زیادی دارد، استروژن  می باشد. درصورتی که تعداد این هورمون ها در بدن از حد‌ طبیعی و مجاز عبور کند، خطر ابتلا به سرطان پستان در افراد افزایش می یابد.

استفاده از داروهای ضد بارداری :

از عوامل ریسک متاستاز سرطان سینه در خانم هایی که سن آن ها کم است می توان به مصرف بیش از حد قرص های ضدبارداری قبل از اولین زایمان اشاره کرد.

وزن یا توده بدنی :

دقت کنید اضافه وزن و چاقی در خانم ها به خصوص بعد از دوران یائسگی آن ها، ریسک متاستاز سرطان پستان را در آنها بالا می برد.

مصرف سیگار و الکل :

آمارها نشان می دهد کسانی که الکل و سیگار مصرف می کنند، ۲۰ درصد بیشتر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه و متاستاز آن قرار دارند.

همچنین می دانید که بافت پستان در دوران بلوغ از حساسیت بسیار بالایی برخوردار است به همین سبب جوانانی که از سیگار استفاده می کنند در معرض خطر بیشتری هستند.

ورزش نکردن و نداشتن تحرک لازم :

  احتمال درگیر شدن به بیماری سرطان سینه در افرادی که تحرک ندارند یا ورزشی نمی کنند، در مقایسه با افرادی که تحرک زیادی دارند، بیشتر است. بی تحرکی و نداشتن فعالیت بدنی منظم از عواملی است که ریسک متاستاز سرطان پستان را افزایش می دهد.

درمان متاستاز سرطان پستان

لازم به توضیح است که طبق انتظار درمان متاستاز سرطان پستان به مراتب پیچیده تر از درمان اولیه سرطان پستان است، اما این هرگز بدین معنا نیست که باید از درمان بیماران با متاستاز سرطان ناامید باشیم. بلکه روش های درمانی نوین سرطان و تکنیک های شیمی درمانی و اشعه درمانی برای درمان انتشار کنسر به سایر بافت ها،کارآمد بوده و بیماران بسیاری علی رغم تشدید بیماری بطور مجدد، بهبودی خود را به دست آورده اند. از این رو، همچنان تشخیص به موقع و شروع به درمان فوری، اهمیت بسیار زیادی در رسیدن به بهبودی و طول عمر، دارد. البته انتخاب روش درمانی بستگی به این دارد که متاستاز در کدام عضو اتفاق افتاده باشد.

درمان-متاستاز-سرطان-پستان

به طور مثال در صورتی که متاستاز ریه داشته باشیم، بنا بر تشخیص پزشک، از شیمی درمانی و جراحی به صورت ترکیبی می توان استفاده کرد. در متاستازهای مغزی معمولا شیمی درمانی و پرتودرمانی تجویز شده و بعضی اوقات نیز پزشک معالج، جراحی مغز را پیشنهاد خواهد کرد.

پیگیری پس از معالجه سرطان سینه

به هر ترتیب با مراجعه به بهترین پزشک و جراح پستان می توان برترین و موثرترین روش درمانی را انتخاب کرد و باید در این مورد توجه داشته باشید که هیچ گونه اتلاف وقت مجاز نیست و پزشک متخصص به محض دریافت نتایج تشخیصی، روند درمانی را آغاز خواهد کرد.

یکی از دلایل بسیار پررنگی که پزشک و جراح متخصص پستان برای پیگیری های دوره ای پس از جراحی و درمان سینه توصیه می کند، چکاب، بابت عدم عود مجدد سلول های سرطانی یا به شکلی متاستاز آن است. از آن جایی که آمار نشان می دهد عده قابل توجهی ، بازنشر مجدد کنسر ،را تجربه خواهند کرد، بیمار و پزشک متخصص، باید گوش به زنگ کمترین انتشار سرطانی، بوده و به موقع برای درمان و رفع آن اقدام کنند. بدیهی است که با گسترش سلول های سرطانی، روند درمانی نیز سخت تر و پیچیده تر خواهد شد و احتمال موفقیت کاهش می یابد.

توصیه: برای کاهش ریسک متاستاز سرطان پستان؛ لازم است که تغذیه سالم را در پیش گرفته و از استعمال دخانیات و غذاهای پرچرب و فرآوری شده، خودداری نمایید. ورزش منظم و زندگی در آب و هوای سالم، دور بودن از استرس و البته انجام معاینات دوره ای و ارتباط منظم با پزشک نیز به کاهش ریسک ها کمک زیادی خواهد کرد.

در مطلب غذاهای ضد سرطان سینه به طور کامل در مورد رژیم غذایی مناسب و مواد غذایی مناسب برای درمان سرطان پستان پرداختیم که مطالعه آن را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

سخن پایانی

جهت دریافت وقت مراجعه به متخصص و جراح پستان، دکتر فرهاد موسی زاده، می توانید با شماره های 02188676929 و 02188870913 تماس حاصل نمایید.

به عنوان نکته آخر به این موضوع توجه ویژه داشته باشید که با خودآزمایی پستان در منزل می‌توانید روند درمان بیماری خود را سریعتر طی کنید و با تشخیص زودهنگام از متاستاز سرطان جلوگیری کنید.

برای مشاوره با دکتر فرهاد موسی زاده کافیست از طریق صفحه نوبت دهی ما اقدام نمایید. دکتر فرهاد موسی زاده فوق تخصص سرطان سینه در تهران است و شما می‌توانید از مشاوره حضوری با ایشان بهره مند شوید.

منبع:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/breast-cancer/symptoms-causes/syc-20352470

2 دیدگاه دربارهٔ «متاستاز سرطان پستان و عوامل ریسک آن»

  1. سلام وقت بخیر، ببخشید آقای دکتر خواهر من ۴۸سال سن دارن حدود ۹ماه پیش متوجه شدن که سرطان پستان از نوع پیشرفته دارن با متاستاز کبد و ریه و استخوان ۸جلسه شیمی درمانی شدن حدود دوهفته بعد از آخرین جلسه اختلال حواس پیدا کردن و عدم تعادل با مراجعه به پزشکشون متوجه شدن که به مغز هم متاستاز شده که ده جلسه پرتو درمانی شدن و الان خیلی بهترن ولی دکتر جوابشون کرده و گفتن جراحی سینه هم انجام ندن دیگه ،توروخدا دکتر شما بگید میشه براشون کاری کرد ؟خواهرم سه تا فرزند داره که دانشجو پزشکی و پرستاری هستن سلامتیش پای بچه هاش گذاشت شما به دادش برسید

    1. دکتر فرهاد موسی زاده
      دکتر فرهاد موسی زاده

      سلام وقت بخیر سرطان سینه تا زمانی که محدود به سینه است، مربوط به جراح پستان است اما پس از متاستاز به اندام های دیگر بیشتر در تخصص همکاران انکولوژیست قرار میگیرد که برای متاستازهای مختلف درمان های مختلفی در نظر میگیرند

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تلفن همراه *

بازسازی پستان به طور معمول همزمان با برداشتن پستان یا پس از آن و یا در آینده انجام می‌شود. راه‌‌‌‌‌‌‌های بسیاری برای بازسازی پستان وجود دارد که می تواند شامل کاشت (ایمپلنت)، ترمیم با برداشتن بافت از دیگر قسمت های بدن جهت جراحی بازسازی پستان استفاده کند. نوع بازسازی بستگی به سن، مشخصات بدن و نوع جراحی‌‌‌‌‌‌‌ دارد. بازسازی پستان با تکنیک های جراحی پلاستیک بیشماری قابل انجام است که ایجاد پستان به نسبت طبیعی از نظر شکل ، ظاهر و سایز بدنبال برداشتن پستان منجر می شود.

تصمیم گیری برای انتخاب هر روش درمانی بر اساس نوع سرطان، گزارش آسیب شناسی، سن، وضعیت سلامت عمومی انجام خواهد شد. عوامل زیستی و رفتاری سرطان پستان، بر درمان موثر است. بعضی از تومورها کوچک هستند ولی به سرعت رشد می‌کنند در صورتی که برخی دیگر بزرگ بوده و رشد کندی دارند. کلینیک دکتر فرهاد موسی زاده به منظور انتخاب طرح درمانی مناسب عواملی را در نظر می گیرد که شامل مرحله و درجه تومور، وضعیت تومور از نظر گیرنده های هورمون، سن بیمار و سلامت عمومی، وضعیت یائسگی، ظهور جهش ژنی در سرطان پستان ارثی (BRCA1 یا BRCA2)

پس از انجام جراحی برنامه درمانی شامل ارزیابی کیفیت زندگی، وضعیت روحی، سلامت جنسی، خستگی، لنف‌ ادم و مدیریت وزن، بررسی در مورد شرایط باروری فرد و در صورت لزوم همراه با مشاوره های لازم در مرکز درمانی، بررسی و مباحثه در ارتباط با اثرات جانبی در حین سرطان پستان شامل علائم یائسگی، سلامت استخوان ها و اختلالات هورمونی، تعیین ریسک فاکتور های ابتلا به بیماری های قلبی -عروقی، ارزیابی برای احتمال بروز سرطان پستان دگربار و یا سرطان‌های جدید دیگر، انجام یک معاینه کامل فیزیکی و تاکید به ادامه مصرف داروهای تجویز شده دراز مدت، می باشد.

در کلینیک فوق تخصصی بیماری های پستان دکتر فرهاد موسی زاده، ماموگرافی غیر طبیعی و توده های جدید و یا مشکوک، تشخیص جدید سرطان پستان، ارزیابی خطر ابتلا به سرطان پستان و سابقه خانوادگی سرطان پستان، بیماری های غیر سرطانی پستان از جمله آتیپیک، داکتال یا هیپرپلازی لوبولار و سرطان های لوبولار درجا و دیگر مشکلات پستان مانند تغییرات در پوست پستان، ترشح از نوک پستان، عفونت و درد پستان، بزرگ شدن سینه ها و یا توده جدید در مردان و … ارزیابی و تشخیص داده شده و بر اساس پلن درمانی برنامه ریزی شده درمان می گردد.